2020

2020

1 februari

Välkommen på en skogskörningsdag hos Sven-Håkan Larsson i Uddebo. Ta med din häst och gärna enklare redskap som sax och linor (lätt att få med i bilen) så kör vi i skogen där Sven-Håkan har huggit på ett lämpligt ställe för lite träningskörning. Vi kommer hjälpas åt och om det är nån som känner sig lite osäker finns det någon att fråga eller om man kanske vill prova något redskap som man inte har hemma och inte kört förut så finns den möjligheten säg gärna till vad du vill köra med när du anmäler dig så vi vet vilka och hur mycket redskap vi behöver ordna.Det kommer att vara ett max antal hästar men det går bra att komma som fotfolk och umgås, gå med när nån annan kör och ev. kanske få prova nån annans häst. Annars kan man bara sitta vid elden och grilla och dricka kaffe så ta med familjen ut i skogen, eget fika medtages så håller vi elden igång.

Alla är välkomna men tänk på att det är inte nån inkörningskurs så din häst behöver vara körd innan, unghästar är givetvis välkomna men tänk på att du har med dig egen medhjälpare.

Anmäl dig om du tar med häst till Anki på 070-5630646 annars kan du bara komma vi kommer att utgå från gården Körningsgärde Uddebo

1 mars

Vi träffas i Rångedala bygdegård kl . 10.00 och håller på till 14.00 Vi går igenom hur man räknar avkommepoäng och vad det innnebär med de olika värdebokstaver som man kan få på sin häst ex. A.B AB eller Elit

kostnad 50 kr /pers. anmäl dig till Ingela Törnqvist på 070-4711441

13-15 mars

Hingstpremiering på Grevagården i Skövde för moderlandsraserna. Lite mer info finns att läsa i propositionen se länk nedan. Nordsvenskarna kommer att visas på lördag och söndag i år. Det är 17 st 3-åriga nordsvenskar anmälda till söndagen den 15 är du nyfiken på vilka följ denna länk. Till lördagens visningar är det 13 st 4 år eller äldre hingstar anmälda följ denna länk om du vill se vilka som är anmälda. Hålltider för premieringsdagarna länk till riks hemsida

20 mars

Årsmöte i Rångedala bygdegård kl. 19.00 mer info på första sidan

4-5 april

Körkurs för Lars-Åke på Ryasjö Hästgård. Varje lektion är 45 minuter, det går bra att boka fler tider om man vill ha ex dubbellektion. Lars-Åke hjälper dig och instruerar dig och din häst på den nivå som ni är. Tänk gärna igenom vad ni vill lära er innan lektionen och meddela vid anmälan om det är något särskilt redskap du vill köra med, det mesta finns på gården, men Lars-Åke kan behöva förbereda din lektion innan för att du ska få mesta möjliga hjälp vid lektionstillfället. Alla är lika välkomna från nybörjare och uppåt. Medtag egen medhjälpare och gärna en fika korg!

Kostnad 350 kr / lektion, betalas kontant på plats. Anmälan är bindande och görs till Anki Andersson på mail: anki.bjettlunda@telia.com eller på 070-5630646 senast en vecka innan.

17 maj

Nu finns det möjlighet att köra ytterligare en lektion för Lars-Åke på Ryasjö under våren. Vi har dock gjort några förändringar i upplägget efter önskemål från flera håll. Varje lektion kommer vara en timme och kostnaden höjs till 450 kronor per lektion, i övrigt gäller samma som tidigare (se text för kurs den 4-5 april här ovan). Välkommen med din bokning som görs till Anki på 070-5630646 eller mail: anki.bjettlunda@telia.com

Andra halvan av maj

Vi kommer att ha unghingstbete i Tvärred även i år, detta är för 1 och 2 åringar, betessläppet brukar ske i senare delen av Maj och beror på grästillväxten. Datum kommer publiceras här och på Facebook men som ni förstår sker detta med kort varsel så håll utkik om ni vill komma och titta. Vill du släppa din hingst här så anmäler du hästen till Per Eriksson på tel: 070-5280098

13 Juni

Vi träffas på Ryasjö Hästgård kl. 10.00 och tränar på att visa upp våra hästar. Per Eriksson och Ulrica Olsson kommer även i år att tipsa oss och hjälpa den som känner sig osäker på hur det går till på en premiering till rätta. Lars-Åke finns också på plats med de redskap som behövs för att träna inför FKP och KBI samt det enkla körprov som görs när man stamboksför sitt sto. Som ni förhoppningsvis redan läst så kommer inte årets premiering att bli som vanligt utan det är i nuläget endast 3-åriga ston och äldre ston som ska stamboksföras som får visas på sommarpremieringen. Men det jobbas för att även de som normalt ska göra körprov ska få göra det, men hur det ska gå till är i nuläget inte helt klart men mer info kommer så fort vi vet.

Men man kan ju alltid träna inför senare visningar. 🙂

Vill du vara med och träna så anmäler du dig och din häst till Hans Svensson senast 7 juni på telefon 0325-76379 eller 070-3376114 .

Vi håller avstånd! Välkomna!!

24-25 Juli

Sommar premieringar i Länghem mer info

8 Augusti

Årets fullmäktigemöte hålls i Linköping. På grund av Corona läget kommer det endast vara möjligt för fullmäktigeledamöter att delta på mötet. Det har inkommit 2 st motioner till mötet de kan du läsa om du följer länkarna nedan.

Vi har på grund av läget med Corona valt att inte kalla till motionsmöte i år , men du kan läsa motionerna ovan och om du har åsikter som du vill att vi ska ta hänsyn till vid fullmäktigemötet så hör gärna av dig till Hans eller Anki före mötet. Det går också bra att använda kontaktformuläret på styrelsens sida om du vill maila dina åsikter till oss. Vi har diskuterat inom styrelsen och kommer rösta enligt riksstyrelsen förslag om vi inte hör något annat från er övriga medlemmar.

20 September

Vi har bokat in ett nytt tillfälle för att kunna ta körlektioner för Lars-Åke. Varje lektion är 60 minuter och kostar 450 kronor. Du bestämmer själv vad du vill ha hjälp med utifrån din egen och din hästs kunskapsnivå. De flesta redskap som kan behövas finns på plats. Passa på att finslipa inför kommande FKP eller KBI. Tillfälle att göra dessa körprov 2020 blir den 26 september (se mer nedan i kalendern). Eller också tar du bara tillfället i akt att lära dig lite mer. Du bör ha med dig en medhjälpare och ange gärna vid anmälan vad du vill träna och din/er nivå, så Lars-Åke kan förbereda din lektion så bra som möjligt.

Medtag gärna fikakorg och passa på att se lite vad de andra eleverna gör på sina lektioner.

Anmälan sker till Anki på 070-5630646 eller via mail till anki.bjettlunda@telia.com

Anmälan är bindande.

Kontant betalning på plats, och först till kvarn gäller.

Välkommen med din anmälan ! 🙂

26 september

Föl- och unghästmönstringen blir lördag 26 september kl.10.00 i Länghem. Domare är Tobias Sandahl.

Tyvärr så kommer det vara UTAN PUBLIK som så mycket annat i år. Samma regler gäller som vid övriga premieringar i år = 1 medhjälpare per ekipage och om det blir många anmälda får vi dela in hästarna i block om ca 15 st.

Det kommer inte finnas någon servering på plats.

Anmälan sker via blankett som finns att ladda ner på hemsidan www.nordsvenskar.se den skickas till Annika Pettersson, Torstad 45, 517 93 Töllsjö eller skicka den som mail till: annikak66@outlook.com vid frågor ring Annika på 070-395 59 82 sista anmälningsdag är 12 september kostnad 250 kr/häst. Blir du sen med anmälan tar vi en efteranmälningsavgift då kostar det 350 kr/häst och efter den 15 september går det inte att anmäla sig, eftersom vi i år måste ha ett klart tidsschema i förväg.

Betalningen görs i samband med anmälan till BG: 826-9144 eller med swish till 1234123782. Tag med egna nummerlappar.

Arrangemanget sker i samarbete med Södra Älvsborgs Hästavelsförening och Södra Älvsborgs och Hallands Ardennerklubb.

OBS !!! OBS !!! OBS !!!

Det kommer dessutom att vara möjligt för de hästar som är 3 år att göra sitt FKP under dagen och för 4 åringar att köra sitt KBI dessa hästar ska visas exteriört på sommarpremieringen i år eller nästa år för att få sitt KBI/FKP godkänt. Mer info om anmälan m.m. kommer från Hästavelsföreningen inom kort. Här kan du läsa hästavelsföreningens inbjudan i sin helhet

27 september

TRÄNING FÖR DIG OCH DIN HÄST

Nu finns möjlighet för privatlektion i Ridning, Sportkörning ochTömkörning

Instruktör är ALEXANDRA LJUNGSTRÖM från ”OPTIMAL HÄSTHÄLSA”.

Utbildad Fysioterapeut på häst, med en bakgrund främst som kusk inom sportkörning med tävlingserfarenhet upp t.om svår klass. Därtill lång erfarenhet och fortbildning inom tömkörning och träning av ridekipage. Alexandras kunskap och stora intresse för ryttare/kuskens kroppsmedvetenhet samt hästens fysik och biomekanik är grunden och den röda tråden i hennes sätt att förmedla kunskap för hästens bästa.

NÄR ? :                              Lör 27/9 2020  med start kl.09.00

VAR ? :                              Skogsryd 1 BREDARED  (Hanna Larsson)

PRIS ? :                            Ridning : 300 kr 45 min

                                            Körning/Tömkörning : 350 kr 45 min

                                            Manegehyra 50 kr /ekipage

Resa tillkommer med 350 kr vilket delas på samtliga ekipage.  

    Max 7 ekipage.

                      KUNSKAP ÄR ALDRIG TUNG ATT BÄRA  <3

Anmälan senast Tis 22/9 till Ulle 0731-818968

Obs ! Anmälan är bindande.

VARMT VÄLKOMMEN

3 oktober

Vi samlas på Ryasjö Hästgård den 3 oktober kl.12 för årets Hubertusritt med Katrin som ”master”. Vi får se vem som hittar rävsvansen detta år. Det blir en runda på ca 2 timmar, och ritten anpassas efter de som deltar. Medtag egen matsäck så fikar vi gemensamt efteråt ,det kommer finnas möjlighet att grilla. Kostnad per ekipage är 50 kr. Anmäl dig till Katrin senast 28/9 på 070-4234976 eller ka.jo.80@hotmail.com Välkomna! 🙂

25 oktober

Unghingtbedömning på Strömma i Sätila (ej vi som arrangerar) men för dig som har unghingst att visa så kommer här länk till anmälan, sista anmälningsdag är 15 september.

http://www.blabasen.se/sh/anmalan/Anmalan?a=steg_02&btf=2020079

28 november

Vi har beslutat att INTE ha någon grötkväll i år pga gällande smittläge med Corona, vi får hoppas det ser annorlunda ut nästa år!

Om läget med pandemin tillåter så planerar vi för en grötkväll även i år. Lägger ut infomation när vi sett hur läget är. Boka in datumet redan nu.