2021

2021

22 april

Nu är det dags för årsmöte igen, men i år kommer vi att ha det digitalt, eftersom vi inte tror att pandemin är över före den sista april som är sista dag för årsmöte. Vi får satsa på att ha en medlemsträff när allt återgår till ett normalare läge för att kunna umgås och ha det trevligt tillsammans.

Du deltar via din dator, surfplatta eller via mobilen. Vi kommer att genomföra mötet på Teams. Du anmäler dig till Anki helst via e-post, du kommer sen att få en länk från henne på din mejl som du klickar på när det är dags att ansluta till mötet.

 Via datorn behöver du inte installera något utan du väljer att ansluta på webbsidan som gäst, om du har surfplatta eller mobil behöver du installera appen Teams den är gratis att ladda ner, gör i så fall detta i god tid innan.

Tydligare instruktioner kommer med mejlet med länken. Du måste ange en mejladress vid anmälan för att kunna få en länk till mötet.

Har du ingen egen dator be gärna grannen, barnen eller barnbarnen om hjälp!

Anmäl dig senast måndag 19/4 till Anki på mejl anki.bjettlunda@telia.com  eller 070–5630646, har du frågor kring detta så hör av dig till Anki.

Glöm inte köpa hem gott fika till mötet 😊

Välkomna StyrelsenDigital hingstrunda 8-9 maj

7 apr, 2021 | Avel

Rådande restriktioner har dessvärre satt stopp för större sammankomster och där bland fysiska hingstrundor, något vi vet är väldigt populära evenemang. Därför kommer vi i år att arrangera en digital hingstrunda på hemsidan och vi hoppas att så många hingstar som möjligt vill delta! Den digitala hingstrundan kommer att hållas på hemsidan helgen den 8-9 maj 2021. Hingstarna ”visas” i bokstavsordning och filmerna släpps enligt ett tidsschema. Filmerna kommer att ligga tillgängliga att se för alla under en veckas tid, därefter är de endast tillgängliga för medlemmar i FNH. Evenemanget kommer att marknadsföras på hemsidan och Facebook.

Material Det går utmärkt att filma med en mobiltelefon! Tänk på att inte filma i motljus, utan den som filmar bör ha solen i ryggen. Vi tillåter inget pratande i filmerna. Vid prat, kommer ljudet i filmen plockas bort. Är filmerna längre än angiven maxlängd (se nedan) så kommer de klippas ned. Filmerna kommer att klippas ihop till en film på max 4 minuter och förses med hingstens namn och stamboksnummer. Det material vi har krav på är visning för hand. Det är däremot inget krav på att filma hingsten i arbete, det är frivilligt. För att delta i den digital hingstvisningen gäller även här att licensen är betald och hingsthållaren är medlem i FNH.

Materialet skickas till webred@nordsvensken.org, senast den 26 april 2021. För hingstar som blir godkända för avel på Grevagården gäller den 5 maj 2021. För frågor kring material, kontakta hemsidesansvarig Emma Norén på samma e-postadress eller mobil 0708-770558.

För hand Filma hingsten när den visas för hand i skritt och trav. Filma i liggande format och med hingstens sida mot kameran. Filma alltså inte framifrån! Filmlängd max 2 minuter. 

I arbete Filma hingsten i valfritt arbete. Filma i liggande format. Filmlängd max 2 minuter.8-9 maj och 15-16 maj samt 5 juni

Vi har bokat Lars-Åke Johansson i Ryasjö för enskilda körlektioner, vill du vara med? Varje lektion är 60 minuter och kostar 450 kronor. Du bestämmer själv vad du vill ha hjälp med utifrån din egen och din hästs kunskapsnivå. De flesta redskap som kan behövas finns på plats. Passa på att finslipa inför kommande FKP eller KBI. Tillfälle att göra dessa körprov 2021 blir den troligen i samband med sommarpremieringarna mer info kommer om det. Eller också tar du bara tillfället i akt att lära dig lite mer. Du bör ha med dig en medhjälpare och ange gärna vid anmälan vad du vill träna och din/er nivå, så Lars-Åke kan förbereda din lektion så bra som möjligt.

Medtag gärna fikakorg och passa på att se lite vad de andra eleverna gör på sina lektioner.

Anmälan sker till Tomas på 070-5185894

Anmälan är bindande.

Kontant betalning på plats, och först till kvarn gäller.

Välkommen med din anmälan ! Andra halvan av maj

Vi kommer att ha unghingstbete i Tvärred även i år, detta är för 1 och 2 åringar, betessläppet brukar ske i senare delen av Maj och beror på grästillväxten. Datum kommer publiceras här och på Facebook men som ni förstår sker detta med kort varsel så håll utkik om ni vill komma och titta. Vill du släppa din hingst här så anmäler du hästen till Per Eriksson på tel: 070-52800983 Juli

Det blir en premieringsträning i år också den 3 juli kl. 9.30 ses vi på Ryasjö Hästgård för att träna på att visa våra hästar vid hand. Till vår hjälp har vi som brukligt är Ulrica Olsson och Per Eriksson som tipsar oss och hjälper oss till rätta för att vi ska kunna visa vår häst på ett för hästen så bra sätt som möjligt.

Därefter finns det möjlighet att få tips och råd av Lars-Åke inför de körprov man kanske ska göra på premieringsplatsen te.x. FKP och KBI eller kanske ett varv med kälken inför en stamboksförning med ett enkelt körprov. Alla redskap finns på plats kom med din häst och sele, hästarna visas för hand i träns och självklart rekommenderar vi att den som visar har hjälm på huvudet.

Vill du vara med så anmäler du dig och din häst till Hans Svensson senast den 30 juni på 0325-763 79 eller 070-337 61 14.

Ta gärna med egen fikakorg!

Välkomna!

🙂


23-24 Juli

Sommarpremiering

Sommarpremieringen kommer att vara på Ljungaskogs Ridcenter, Svenljunga fredag-lördag 23-24 juli. (Söndag 25 juli reservdag vid behov)

Ta med eget fika då det inte kommer att finnas någon servering på grund av Covid19.

Hästavelsföreningen kommer heller inte i år att betala anmälningsavgiften för 1- och 2-åringar eftersom som vi inte vet om alla får plats som vill visa sina 1- och 2-åringar.

Tillsammans med varje häst får endast 2 personer medfölja och vi har inte möjlighet att släppa in någon publik eller ytterligare medhjälpare. Vi kommer att ha vakter vid insläppen så snälla respektera detta. Hästarna kommer att visas i block om 15 stycken per grupp. Övriga uppgifter angående sommarpremieringen på SH:s hemsida. 

Domaren kommer också i år att utse ”Sjuhäradshästen 2021” men dock i efterhand när vi fortfarande inte kan visa alla 3-åringar på ring. 

I övrigt måste ni följa SH:s instruktioner på hemsidan. Det kan även hända att SH flyttar vissa ekipage till andra platser då de måste fördela hästarna på ett bra sätt.31 juli

Motionsgenomgång

Vi kommer i år att ha en motionsgenomgång vid hingstbetet i Fornabo, Tvärred. Vi samlas kl. 18.00 för att gå och se på hingstarna för de som vill det. Därefter går vi igenom de motioner som inkommit till fulmäktigemötet.

Vi kommer att ha grillar på plats (om det inte är eldningsförbud). Var och en tar med eget fika eller det man vill grilla. Vi vill gärna att ni anmäler er så vi vet hur många grillar som behövs. Ring Hans och meddela om ni kommer på 0325-763 79 eller 070-337 61 14.

Välkomna !7 augusti

Det blir ingen hästdag i år heller men det kommer att bli ett fullmäktigemöte, riktigt var och hur vet vi inte än men det planeras till den 7/8 troligen i Bohuslän.25 september

Fölmönstring i Svenljunga på Ljungaskog med start kl.10.00 nedan hittar du all info i propositionen och en länk till anmälningsblanketten.2 oktober

Hubertusritt

Vi samlas på Ryasjö Hästgård i Sexdrega lördagen den 2 oktober kl. 12.00 för årets Hubertusritt. Katrin Johansson är ”master” och leder ritten som planeras till ca 2 timmar. Ritten anpassas efter deltagarnas förutsättningar. Det blir spännande att se vem som hittar rävsvansen i år!

Medtag egen matsäck så fikar vi gemensamt efter ritten. Möjlighet till att grilla kommer finnas. Kostnad per ekipage är 50 kr.

Anmäl till Katrin på telefon 070-423 49 76 senast 28/9. 

9 oktober

Höstfest

Nu är det dags för höstfesten hoppas du redan har bokat in den 9 oktober i din almanacka.

Vi träffas kl.19.00 i Rångedala Bygdegård

Programmet för kvällen blir som följer:

  • Morgan Johnsson håller föredrag om?
  • Prisutdelning för de som visat häst och gjort körprov under 2020 (alltså de priser vi normalt skulle delat ut på årsmötet).
  • Lotterier (vi tar gärna emot priser 😊)
  • Vi äter en bit mat och har trevligt.

Vi bjuder betalande medlemmar i Södra Älvsborgs distrikt på maten. Övriga (respektive, vänner, släkt m.m.) är också varmt välkomna men får betala 125:- för maten. Barn under 10 år 60:-

Vill du komma så vill vi ha din anmälan senast den 1 oktober, för att kunna beställa mat så det räcker till alla. Hör av dig till Anki på 070-5630646 el. mail: fnhsodraalvsborg@gmail.com

Välkomna Styrelsen!27 november

Grötkväll den 27 november kl. 19.00 på Ryasjö Hästgård

Vi har planerat in vår traditionsenliga grötkväll redan i november nu när vi äntligen kan träffas och umgås igen, vi äter gröt och skinksmörgåsar.

Alla är välkomna!

Vi kommer ha lotterier under kvällen (priser mottages tacksamt).

Anmälan & avgift berör endast de som vill äta, kostnad 150: – / person.

Anmälan senast 19 november till Hans Svensson på tel: 0325-763 79

el. 070-337 61 14 mail: ladulopen@gmail.com

Välkomna!