2023

2023

7 januari

Inspirations och miljöträningsträff i Fotskäl

När: den 7 januari 2023 kl.10

Då träffas vi hos Rebecka Gustavsson i Fotskäl för att låta våra hästar få miljöträning utan några större krav. Alla är välkomna både gamla och unga hästar och kuskar, även dom som inte kan eller vill ta med egen häst denna gången kan delta för att inspireras och lära känna fler i föreningen.

Vår plan är att vi börjar med att titta på selen och dess tillpassning på våra hästar och lite på hur det ska se ut när hästen kommer i dragarbete. Därefter finns det möjlighet att tömköra lite vi kan bygga en bana eller om man hellre vill prova något redskap så går det att lösa, kanske dra lite med linor eller lunningsbåge och kanske dra nån stock, var och en kan själv bestämma vad man vill kanske räcker det att man har lastat och kommit iväg och träffat andra hästar för en del och det är helt ok.

Vi hoppas kunna väcka ett intresse för att träffas fler gånger och börja utbilda oss och våra hästar tillsammans, ibland kan man behöva lite stöd och tips för att komma vidare eller en extra medhjälpare som kan hålla i lite grann när man sätter för m.m. och vi börjar här så får vi se vart det leder. Alla tar med sig egen fika det kommer finnas möjlighet att grilla.

Anmäl dig och din häst till Rebecka 070-2677783 senast den 4/1-23

Välkomna

Februari / Mars

Skogsdag planeras till januari/februari 2023 i samarbete med Ardennerföreningen!
Plats och exakt datum kommer att läggas ut på hemsida och Facebook när vi vet var och om det finns något att köra ut!

25 februari

Avelssnack den 25 februari kl. 10.00- ??.??!
Vi samlas på Ryasjö Hästgård för att med hjälp av Per Eriksson, Aplared lära oss mer om avelsplanering, stamboksläsning, hingst- och stolinjer med mera. Vi kommer bland annat att gå igenom 2023 års hingstar som är anmälda till Grevagården och övriga avelsvärderingar. Innehållet för dagen baseras till stor del på deltagarnas intresse och
frågeställningar. Medtag egen lunch/fikakorg och kaffe så håller vi på så länge orken och lusten finns med oss!
Tidigare aktiviteter som varit under 2022

13 februari

Välkommen på en skogskörningsdag hos Sven-Håkan Larsson i Uddebo. Ta med din häst och gärna enklare redskap som sax och linor (lätt att få med i bilen) så kör vi i skogen där Sven-Håkan har huggit på ett lämpligt ställe för lite träningskörning. Vi kommer hjälpas åt och om det är nån som känner sig lite osäker finns det någon att fråga eller om man kanske vill prova något redskap som man inte har hemma och inte kört förut så finns den möjligheten säg gärna till vad du vill köra med när du anmäler dig så vi vet vilka och hur mycket redskap vi behöver ordna.Det kommer att vara ett max antal hästar men det går bra att komma som fotfolk och umgås, gå med när nån annan kör och ev. kanske få prova nån annans häst. Annars kan man bara sitta vid elden och grilla och dricka kaffe så ta med familjen ut i skogen, eget fika medtages så håller vi elden igång.

Alla är välkomna men tänk på att det är inte nån inkörningskurs så din häst behöver vara körd innan, unghästar är givetvis välkomna men tänk på att du då ska ha med dig egen medhjälpare.

Anmäl dig om du tar med häst till Anki på 070-5630646 annars kan du bara komma vi kommer att utgå från gården Körningsgärde Uddebo.

25-27 mars

Hingstpremiering på Grevagården för mer info se länken nedan:

https://nordsvensken.org/avelsvardering-2022-grevagarden/

8 april

Kallelse till Årsmöte 2022 Föreningen Nordsvenska Hästen i Södra Älvsborg

Fredag 8 april | kl. 19.00 | Rångedala Bygdegård Årsmöteshandlingar & utdelning av hederspriser till distriktets Nordsvenska ston & valacker som deltagit i körprov, samt blivit tilldelade diplom & höjd värdebokstav under året som gått.

Smörgåstårta & kaffe serveras till en kostnad av 100:-/person, betalas på plats kontant eller via Swish. Meddela eventuell specialkost. Bindande anmälan senast 2 april till

Anki: 070-563 06 46 | anki.bjettlunda@telia.com

Om din häst genomfört körprov eller fått höjd värdebokstav, & du trots det inte fått någon personlig inbjudan, hör av dig till Ingela på tele 0704-71 14 41.

Lotteri anordnas! Vill du skänka vinster? Kontakta Hans 0325-76379

Varmt Välkomna!

22 maj Premieringsträning Ätrabygdens ridklubb Älvsered del 1

Premieringsträning med Föreningen Nordsvenska Hästen i Södra Älvsborg och Södra Älvsborgs och Hallands Ardennerklubb.

Del 1 Den 22/5 kl 15.00 i Älvsered Ridhus, är det en teoridel som Per Ericsson och Ulrica Olsson håller i. Ta med egen fika.

Del 2 Lördagen den 11/6 kl 9.30 på Ryasjö Hästgård, är det premieringsträning ,med egen häst. Där Per Ericsson och Ulrica Olsson hjälper till och handleder.


Möjlighet att träna för FKP och KBI körning.
Lars-Åke Johansson hjälper till och handleder körningen.
Ardennerförening kommer också visa man och svansflätning denna dag.


Egen fika medtages.
Pris 50:-
Anmälan är bindande.
Anmälan Till:
Kerstin Zetterberg 0705930625
Ingela Törnqvist 0704711441

Sista anmälningsdag dag 20 maj
Välkomna ! 

önskar Styrelsen

2-3 april och 4-5 juni

Rådgivande körlektioner.
Vi har bokat Lars-Åke Johansson i Ryasjö för enskilda körlektioner, vill du vara med? Varje lektion är 60 minuter och kostar 450 kronor. Du bestämmer själv vad du vill ha hjälp med utifrån din egen och din hästs kunskapsnivå. De flesta redskap som kan behövas finns på plats. Passa på att finslipa inför kommande FKP eller KBI. Eller också tar du bara tillfället i akt att lära dig lite mer. Du bör ha med dig en medhjälpare och ange gärna vid anmälan vad du vill träna och din/er nivå, så Lars-Åke kan förbereda din lektion så bra som möjligt.

Medtag gärna fikakorg och passa på att se lite vad de andra eleverna gör på sina lektioner.

Anmälan sker till Anki på 070-5630646 eller mail: anki.bjettlunda@telia.com

Anmälan är bindande.

Kontant betalning på plats, och först till kvarn gäller.

Välkommen med din anmälan !

9 juni NYTT DATUM!! släppet sker kl 15.00

Unghingstbete i Tvärred Föreningen erbjuder unghingstbete för 1- & 2-åringar, betessläpp brukar i regel ske i andra halvan av maj beroende på betestillväxten. Anmäl din hingst till Per Eriksson: 0705-28 00 98 17

11 juni

Premieringsträning på Ryasjö hästgård del 2

Lördagen den 11/6 kl 9.30 på Ryasjö Hästgård, är det premieringsträning ,med egen häst. Per Ericsson och Ulrica Olsson hjälper till och handleder.
Möjlighet att träna för FKP och KBI körning.
Lars-Åke Johansson hjälper till och handleder körningen.
Ardennerförening kommer också visa man och svansflätning denna dag.


Egen förtäring medtages.
Pris 50:- Anmälan är bindande.
Anmälan Till:


Kerstin Zetterberg 0705930625
Ingela Törnqvist 0704711441

Sista anmälningsdag dag 8 juni (det går bra att delta på en av dagarna om man vill)
Välkomna ! 

14-17 juli

SM för nordsvenskar i Vaggeryd följ länken för att hitta mer info

23 juli

Motionsgenomgång i Bredared på Unos djur

29 och 30 juli

Sommarpremiering i Svenljunga. Fredagen den 29:e är det premiering för alla utom 3-åriga ston och godkända hingstar som ska visas för sundhetskontroll. Dessa hästar visas på lördagen den 30:e. Vill du läsa mer och anmäla dig och din häst följ länk till propositionen för Svenljunga här.

Vill du läsa mer om övriga sommarpremieringar i landet datum m.m. och dessutom en del tips om premiering och hur man anmäler sig så hittar det här:

Har du ett sto som är 2 år och körd så finns det möjlighet att få en premie från ackordshäststiftelsen om du visar henne och gör ett enkelt körprov på sommarpremieringen. EV. så måste man vara medlem i Föreningen Nordsvenska Hästen också för att få ta del av premien. Läs mer om körproven på riksföreningens hemsida följ länk:

Läs mer om stipendier på Ackordshäststiftelsens sida länk:

5-6 augusti

Årets fullmäktigemöte och hästdagar blir i år på travbanan i Årjäng. Boka in helgen för att åka och se ett utbud av Värmlands Nordsvenska brukshästar och träffa och umgås med andra nordsvenska hästen ägare och övriga intresserade. Mer info kommer…

1 oktober

Fölmönstring i samarbete med Södra älvsborg läns hästavelsförening och Södra älvsborg och Hallands ardennerklubb


Plats: Ljungaskogs ridcenter i Svenljunga start kl. 10.00 domare Tobias Sandahl.

2 oktober

Kör och ridträff hos Ulrica Olsson I Bredared

16 oktober

Unghingstrådgivning i Strömma, Sätila kl 10.00

22 oktober

Hubertusritt på Ryasjö Hästgård

.12-13 november

Avelskonferans i Askersund distriktet deltar med 4 st deltagare.

13 november

BRUKS-DM! Vi i södra älvsborg blev sista-sekunden-inbjudna till att slå ihop vårt bruks-dm med Veddiges. Tävlingen äger rum sön 13/11 (samma plats som i våras) & sista dagen för anmälan är 7 november , så passa på! Länk till evenemanget nedan:https://facebook.com/events/s/sm-uttagning-till-2023-i-bruks/421796793277086/

Uttagning till 2023 års SM i brukstävlingarna sker under tävlingen

3 december

Grötkväll den 3 december på Ryasjö Hästgård
Vi träffas traditionsenligt på Ryasjö Hästgård kl 19.00 den 3 december för att umgås och äta god gröt och skinksmörgåsar.
Anmäl ditt deltagande till Hans Svensson senast den 30 november på 0325-763 79 eller 070-337 61 14. Tag gärna med
bidrag till vårt lotteri! Varmt välkomna!